Renovatie Jagershuis Landgoed Gunterstein Breukelen

Renovatie Jagershuis Landgoed Gunterstein Breukelen. De oudste vermelding van de buitenplaats Gunterstein dateert van 5 mei 1386. De naam Gunterstein wordt voor het eerst gebruikt in 1399. Het totale landgoed beslaat 34 ha. Aan het eind van de 18e eeuw werd een begonnen met het omvormen van het park in de landschapsstijl. In 1849 werd deze wijziging voortgezet door A.J van Lunteren. Het vele hakhout verdween om plaats te maken voor ruime grasvelden met doorzichten. In de 20e eeuw is het beheer gericht geweest op de handhaving van de bestaande situatie en het verhogen van de opbrengst uit de bosbouw.

Het Jagershuis is onderdeel van het landgoed Gunterstein te Breukelen en een rijksmonument. Met het nieuwe bijgebouw vormt het een ensemble gegroepeerd om de grote Sequoia die op het terrein staat. De toegepaste elementen en kleurgebruik harmoniëren met de lokale boerderijen in de  Vechtstreek en nieuwe ingrepen geven meerwaarde aan de historische gelaagdheid van het geheel. De oorspronkelijk wit gekeimde bakstenen gevels en het zadeldak met kort overstek versierd met houten windveren zijn gerestaureerd. Om het gebouw geschikt te maken voor het nieuwe gebruik zijn er een aantal ingrepen gedaan. De nieuwe gevelopeningen zijn gemaakt voor toetreding van voldoende licht en verbetering van het unieke uitzicht over Scheendijk en de omliggende open polder. Ze zijn duidelijke hedendaags ingrepen en als strakke sneden uitgevoerd met aluminium draaiende delen en een eigentijds gedetailleerd luik. De oorspronkelijke toegang van de wagenschuur is behouden en door toevoeging van een grote opening aan de noordzijde ontstaat een nieuwe zicht as die het openen van de begane grond ondersteund. De hoofdentree is verlegd naar de noord gevel.

De U-vormige plattegrond is open gemaakt  en biedt naast transparantie ook plek aan informeler ruimtegebruik. De verdiepingsvloer aan de zuidzijde los gehouden van de gevel zodat de kap in het zich komt. De oorspronkelijke verdeling van woonhuis en wagenschuur is inzichtelijk gemaakt door een hoogteverschil van een trede. Het balken plafond met planken vloer en de monumentale schouw zijn in ere hersteld. De kapconstructie is in het zicht gehouden en de ruimtes zijn zo verdeeld dat de spanten in het zicht komen te liggen. Het bijgebouw doet dienst als garage en gastenverblijf en heeft een tuinkamer die volledig te openen is waardoor buiten en binnen in elkaar overlopen.  Het beplantingsplan is zo opgesteld dat een harmonieus cultuurhistorisch en landschappelijk waardevol samenspel is gecreëerd.  Er is gebruik gemaakt van boom- en struiksoorten die karakteristiek zijn voor de omgeving van Breukelen. De tuin is o.a. ingericht met een verhard erf, nutstuin, een formele voorzijde met grindpad.

De Regie website voor Particulieren

SEO: Renovatie Jagershuis Landgoed Gunterstein Breukelen