Restauratie rijksmonument Zandhoek Amsterdam

Restauratie rijksmonument Zandhoek Amsterdam. Zandhoek no. 2 is in 1660 gebouwd. De oorspronkelijke indeling bestaat uit een aparte kelderwoning waar naast wonen ook de mogelijkheid was tot het hebben van een werkplaats of winkeltje. Daarboven op de begane grond ligt het best bewoonbare deel van het huis (het ‘huys’) waar de eigenaar woonde (een schipper). Aan de voorzijde bevindt zich het hoge voorhuis met een reeds tijdens de bouw aangebrachte insteekverdieping. In de tweede helft van de 17e eeuw was het een normaal verschijnsel om, wegens praktische redenen, de (bestaande) hoge voorhuizen met een insteekverdieping in te delen. De hoge houten onderpui laat echter het karakter van het voorhuis nog zien. Achter het voorhuis bevindt zich de onder- en opkamer met beiden dezelfde indeling (parterre had een bedstee). Een deur in de achtergevel gaf toegang tot de uitbouw waar zich de keuken (‘de kooken’) bevond. Boven het ‘huys’ lag het apart te verhuren bovenhuis.

In de 18e en 19e eeuw verliest de Zandhoek aan allure en vindt er intensievere bewoning plaats en worden de hogere verdiepingen gesplitst en per kamer verhuurd. In 1940 worden alle woningen aan de Zandhoek onbewoonbaar verklaard. In 1943 wordt sloop voorkomen doordat het pand op de gemeentelijke monumentenlijst wordt geplaatst. In 1953 is het pand geheel gerestaureerd door E.W Wouters. Vanaf 1958 wordt Zandhoek 2 bewoond door de schrijver Eli Asser. Na deze restauratie zijn meerdere moderniseringen uitgevoerd in het pand. In 2001 is funderingsherstel uitgevoerd en zijn badkamers en keuken vernieuwd.

De structuur van het pand is door de jaren heen steeds gemoderniseerd en er bevinden zich weinig tot geen elementen van bijzondere historische waarde in het interieur. Doel van de restauratie is om het interieur – met behoud van de monumentale waarden aan te passen aan eisen van deze tijd. Tevens zijn er verticale relaties aangebracht door bijvoorbeeld een glazen vloer op de eerste etage en de kap constructie in het zicht.

SEO: Restauratie rijksmonument Zandhoek Amsterdam

  • Opdrachtgever: particulier
  • Aannemer: Kneppers b.v.
  • Status: opgeleverd
  • Periode: 2009-2010
  • In samenwerking met: Thomas Linsen van House of Thol