Het Glashuys – Bakenessergracht 8-10 te Haarlem

Al voor 1666 is de lokatie aan de Bakenessergracht 8-10 in gebruik als pakhuis en steenopslag. In 1666 wordt het huidige pand, ‘Het Glashuys’ , gebouwd. Daarna heeft het oude pand vele bestemmingen gekend. Meest recentelijk functioneerde het pand als nachtopvang voor dak- en thuislozen van het Leger des Heils.

 

Het vernieuwde ‘Glashuys’ biedt straks ruimte aan 8 bijzondere stadswoningen met fraaie buitenruimten. De woningen worden als deels als huurwoning en deels als casco opgeleverd. De casco woningen kunnen naar eigen inzicht worden ingedeeld en afgebouwd. Op zorgvuldige wijze is rekening gehouden met de historische waarde en de kwaliteiten van de omgeving.

Aan de voorkant ligt de gracht, aan de achterzijde grenst het pand aan de fraaie binnentuin van de Sint Josephparochie.

De ingrepen

De oorspronkelijke achtergevel is 2,5 meter naar binnen gebracht, de originele structuur blijft zichtbaar als veranda. Op deze plek wordt een terrassen met avondzon gecreëerd. Hier kan je stedelijk wonen in de luwte.

Het middenrisaliet van nr. 8 zal worden hersteld – zij het op eigentijdse wijze.
Om de gemeenschappelijke entrees te verbijzonderen worden deze voorzien van een abstract bovenlicht. De overige gevelopeningen worden teruggebracht naar oorspronkelijke verhoudingen.

De royale verdiepingshoogte maakte het mogelijk om een aantal appartementen te voorzien van mezzanines die in combinatie met de vides de ruimtelijkheid benadrukken. De vides laten het licht tot diep in het pand doordringen.

De woningen lenen zich goed voor de combinatie van wonen en werken. De leefverdieping kan op de begane grond worden gemaakt, maar ook in de kaplaag die extra hoogte heeft.

http://www.casco woningen.nl

 

  • In samenwerking met:
  • opdrachtgever: Futurebriks bv
  • CPO:Cruq-s
  • Aannemer: Hof Bouwonderneming
  • Visualisatie:Trazar
  • locatie: Haarlem
  • periode: 2017-heden