Bat House London Wetland Centre

Bat House London Wetland Centre. Doel van de prijsvraag was een vleermuis onderkomen te ontwerpen in een openbaar toegankelijk natuurgebied. Het project voorziet in een breed scala van voorwaarden waaraan vleermuisrustplaatsen aan dienen te voldoen en biedt de mogelijkheid om toezicht te houden op de

‘inwoners’. De bedoeling is dat vleermuizen onderzocht en waargenomen kunnen worden door zowel wetenschappers als bezoekers. Vleermuizen vestigen zich niet graag daar waar ze door mensen kunnen worden verstoord. Uitgangspunt van het ontwerp is dat bezoekers en vleermuizen juist ‘in elkaar gewikkeld’ raken zonder dat de nestelplaatsen worden gestoord.

De constructie bevat een toren opgetrokken uit dragende stenen wanden. De wanden variëren in dikte en bevatten soms ook kamers waardoor een verscheidenheid aan ruimtes binnen de muren ontstaat waar vleermuizen zich in kunnen vestigen. Afhankelijk van wanddiktes en oriëntatie kennen de ruimtes ook uiteenlopende klimaten. Door de variatie van omstandigheden in de vleermuisruimtes is het mogelijk om voorkeuren en nestgedrag van de vleermuis koloniën te onderzoeken.

Het project bouwt voort op het beleid van de burgemeester van Londen om bewustwording van de stedelijke biodiversiteit te vergroten en steun te verlenen aan het voortbestaan van de tien soorten vleermuizen die voorkomen in Londen. De huisvesting vormt een geïntegreerde aanvulling op het netwerk van bestaande faciliteiten beschikbaar in en rond het London Wetland Centre. Onder de accomodatie loopt een openbare route. Dit niveau is permanent toegankelijk en biedt ruimte aan een tentoonstelling en observatie kamer. Een deur biedt toegang tot een rondgaande trap. Incidenteel biedt deze uitzicht op de lagune, over de Thames naar Fulham, en tenslotte een panoramisch uitzicht over het omringende landschap.