Renovatie monument Peter Schathuis Amsterdam

Renovatie monument Peter Schathuis Amsterdam. De Oudezijds Voorburgwal nr.119 is een Rijksmonument. Het is een van oorsprong 17e eeuwse pand bestaand uit een voor- en achterhuis met souterrain.
De nieuwe eigenaren gaan het huis uiteindelijk als familiewoning gebruiken maar willen op het korter termijn kleinere wooneenheden creëren, zodat studerende dochters, vrienden, enz. het pand kunnen delen. Er is samen met de eigenaren naar optimale indelings- en uitvoeringsmodellen gezocht om tot een renovatieplan te komen dat voor zowel de korte- als de lange termijn plannen geschikt is.
Het pand is tussen 1966 en 2003 door de componist, muziektheoreticus en activist Peter Schat (1935-2003) bewoont. Schat was een van de belangrijkste en meest controversiële componisten in Nederland in de tweede helft van de 20e eeuw en schreef het merendeel van zijn werken hier.
Er is een aantal toevoegingen en wijzigingen door Schat aan het pand gedaan. Meest bijzonder hiervan is zijn verbouwing van de zolder tot werkruimte – deze ruimte noemde hij zelf ‘ De Hemel van Amsterdam’. De dakspanten, dakramen en afwerkingen zijn op surrealistische wijze door Schat aangepast waardoor de ruimte naar eigen zeggen een symbolische band kreeg met zijn muzikale filosofie.
In het renovatieplan wordt rekening gehouden met – uiteraard – de aanwezige monumentale waarden maar ook dergelijke ingrepen uit de tijd van Peter Schat, dat de dynamische geschiedenis van het pand afleesbaar blijft.

De Regie (website voor Particulieren)

SEO: Renovatie monument Peter Schathuis Amsterdam

  • Opdrachtgever: Particulier
  • Status: Omgevingsvergunning
  • Periode: 2011-2016